Kazen worden geladen...

Het Verschil

Het Verschil
 • C A L L E B A U T
  KAASMEESTERS - KAASRIJPERS

   

 • Lou Bren

  Frankrijk, Aveyron

  Natuurlijke gewassen bruine korst, met een gladde textuur.Qua smaak fruitig en rijk aan aromatische aardse geuren en  verbrande caramel in de nasmaak. De kaas wordt in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd door ambachtelijke kaasmakers met gebruik van zeer traditionele methoden, vandaar de nogal rustieke uiterlijk van de kaas. Beperkte beschikbaarheid.


  Livarot AOC

  Land :                      Frankrijk, Normandië

  Melk :                      rauwe koemelk

  Type :                       gewassen korst kaas

   

  Artisanale kaas  genoemd naar zijn dorp van herkomst in Normandië.  Hij wordt ingebonden met een soort helmgras die op kolonelsstrepen lijken, hij wordt dan ook wel de “Kolonel” genoemd.  Het is een sterke kaas die gewassen wordt met pekelwater en gekleurd met orleaan of “rocou” in het Frans.Zijn smaak is pikant,karaktervol.  

  Tijdens de rijpingsperiode van 1 à 2 maanden wordt hij regelmatig gewassen en gekeerd.


  Fourme de Montbrison 

  Fourme de Montbrison is een van de Franse AOC kazen geproduceerd in Rhone-Alpes en de Auvergne regio's in Frankrijk. De naam komt van het stadje Montbrison in het departement Loire. Het is gemaakt van niet rauwe melk van Montbéliarde koeien en heeft de vorm van een lange cilinderblok. 
  De kaas met een onderscheidende, oranje-bruine korst heeft een romige gekleurde pate. Hij ruikt muf en houtachtig door de affinage op natte houten  planken. De smaak is melkachtig met een vleugje hout en is mild voor een blauwe kaas. Kaaskenners die bereid zijn om te experimenteren met blauwe kaas kon met Fourme de Montbrison starten. 
  De kaas kreeg de Franse AOC-status in 1972, samen met Fourme d'Ambert kaas.


  Brie de Nangis

  Land :                      Frankrijk

  Melk  :                     rauwe koemelk

  Type :                       wit schimmel kaas

  Vorm :                     rond, wiel vormig

  Gewicht :              +/- 1kg

   

  Als een van de grote klassiekers blijft de Brie de Meaux bekoren. Doch, deze Brie de Nangis is minstens even lekker.  Hij is echter wel een stuk zachter in smaak, heeft een iets dikkere korst en “loopt” makkelijker als hij rijp is.  Gemaakt van rauwe koemelk in een streek die ten oosten van Parijs ligt, die ook “la Brie” noemt. Dankzij de rauwe melk heeft de brie de Nangis een volle intense smaak die niets te maken heeft met de smaak van sommige “room-bries” die wij al te vaak in de uitstalramen zien . Een Brie de Nangis weegt ongeveer 1kg, rijpt ongeveer een maand, zijn korst is wit donzig.


  Asiago  DOC

  Land :                      Italië, Vicenza en Trento

  Melk :                      rauwe koemelk

  Type :                       harde boeren kaas

  Vorm :                     wielvormig

  Gewicht :              8 - 20kg

   

  Eeuwen geleden werd deze kaas gemaakt van schapenmelk, gemaakt door de herders van het Asiago-plateau. Toen de schapen werden vervangen door koeien, vanwege een hogere melkopbrengst, begon men koemelk te gebruiken.

  Er zijn twee types Asiago. De eerste is een licht geperste kaas, gemaakt van volle melk, en is rijp binnen 20-30 dagen.

  De tweede is Asiago d’Allevo, zijnde de oude versie, en ook de lekkerste. Hij is gemaakt van afgeroomde melk en ontwikkelt tijdens het lange rijpingsproces een fruitige, iets scherpe smaak en een compacte, korrelige structuur vol kleine gaatjes.

  Na 12 maand heeft hij de kleur van vloeibare honing, na 2 jaar is hij toffeekleurig, brokkelig en heeft een intense smaak. Geraspte asiago wordt net als parmezaanse kaas eveneens in de keuken gebruikt


social
Deel Deze pagina
Michelingids

Challenge

Dit adres maakt de "Gourmand" in Bib Gourmand helemaal waar: een keuken die voluit gaat voor zowel verfrissende gerechten als bereidingen waar we met z'n allen maar niet genoeg van kunnen krijgen Hedendaagse creatie of oerdegelijke klassieker – de americain en het stoofvlees zijn hier de plat préféré: alles wordt bereid met dezelfde drive en vaak een schalkse knipoog. Hier worden de frietjes nog in echt ossenwit gebakken!


© Le Guide Michelin

 

Waardering
Volgende menu

Volgende Bib-Gourmand menu

We zijn nu al aan het nadenken over onze volgende menu.
Kijk je even mee?

 

Ga naar: foto's